Sommerhittet nr. 1 – koldskål med kammerjunkere

Koldskål1

Der er ikke noget, der emmer mere af sommer, sol og feriedage ved stranden end frisk koldskål med knasende sprøde kammerjunkere og jordbær! Det er bestemt på min liste over ynglins-sommer-spiser, og så er der ikke så meget mere at sige til det.

Mit eneste minus, er de færdiglavede kammerjunkers indhold af sukker og dermed kalorier. Det er lang tid siden, jeg kiggede på næringsindholdslisten, og jeg tør ikke at gøre det igen… Derfor tænkte jeg: “Det må da være muligt at bage sine egne gode kammerjunkere og lave dem en smule sundere – i hvert fald i forhold til min samvittighed”. Jeg kastede mig ud i projektet, og det var slet ikke så svært. Det var faktisk virkelig hyggeligt at stå og flække alle de små kugler, så de fik det helt rigtige kammerjunke-look.

Normalt køber jeg både færdiglavet koldskål og kammerjunker, men når jeg nu var i gang i køkkenet med de små fine kiksekager og nippede jordbær, fuldendte jeg det hele med hjemmelavet jordbærkoldskål. Konsistensen af både koldskål og kammerjunkere var lidt anderledes end konsistensen af de ting man køber – koldskålen var lidt tyndere, og kammerjunkerne var knasende på en grovere måde – men på en eller anden måde synes jeg, at det havde charme, fordi jeg viste, at der ikke var tilføjet diverse e-numre, konserveringsmidler, sødestoffer osv.

Denne koldskål blev nydt i den sidste aftensol på terrassen efter min første arbejdsdag hos Blomsterbergs Café. Den var velfortjent og kun første af mange hjemmelavede denne sommer!

Koldskål2

Koldskål3

Opskrifterne er Sif Orellanas, hvor jeg har ændret en lille smule, men jeg vil prøve at eksperimentere lidt med indholdet af smør i kammerjunkerne, så der kommer muligvis en anden opskrift på bloggen også, men her får I den jeg brugte denne gang.

Kammerjunkere
(ca. 75 stk)
250 g mel
2 tsk bagepulver
50 g sukker
1/2 tsk salt
1/2 tsk kardemomme
100 g koldt smør
1 æg
1/2 dl mælk

Bland mel, bagepulver, sukker, salt og kardemomme sammen. Hak smørret og bland det godt med melblandingen sammen med æg og mælk. Ælt dejen sammen og rul den ud til to lange pølser evt. med lidt mel, og skær 35 skiver ud. Rul dem til en rund kugle og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 6 min. Skru varmen ned til 160 grader og tag pladen ud. Flæk kuglerne på tværs, når de er kølet lidt af, og læg dem med den flækkede side opad. Bag dem i yderligere 15 min. indtil de er gyldne og sprøde. Lad dem afkøle på en bagerist og opbevar dem derefter i en kagedåse. Kagerne kan holde sig i omkring halvanden uge, men de er gode at gå og snacke, så det skulle undre mig, hvis de holdt så længe 😉

Kærnemælkskoldskål med jordbær
(4-5 portioner)
3 pasteuriserede æggeblommer
3 spsk sukker
1 vanillestang
1 l kærnemælk
1/2 bakke jordbær

Pisk sukker, æg og vanille godt sammen og tilsæt langsomt kærnemælken under piskningen. Rens og blend jordbærene og bland dem i koldskålen. Server iskold med kammerjunker og friske jordbær.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *