Louises Afrika #3 At skille sig ud

En hyggestund med Jeremy

Isabelle og Rose steger chapati på børnehjemmet

En lille tanke fra den anden side af ækvator.

Vi har det godt og nyder det afrikanske liv. Vi er langsomt faldet ind i de daglige rutiner både derhjemme og på børnehjemmet og føler, at vi er blevet en mere naturlig del af livet hernede. Vi kan dog ikke komme udenom, at vi skiller os utroligt meget ud. Der står turist skrevet i panden på os, og man kan skille os fra bukkene på mange mils afstand. Derfor får vi mange henvendelser fra de lokale på gaden, der enten hilser os god dag eller vil give os en tur i deres tuktuk. Til det første smiler vi og vinker, mens chaufførerne bliver blankt afvist.
De kalder os Mzungo hernede, som betyder hvid mand, og vores værtsfamilie fortæller, at de lægger høj værdi i ordet. Ordet Mzungo beskriver os som engle eller helgener, der kommer gående forbi. Så det er okay, at de råber det efter os 😉 Især skolebørnene er betagede. De modigste siger jambo (hvilket betyder hej til en turist), nogen vinker, og andre kigger bare med store øjne. Vi er enige om, at det er sjovt og sundt at prøve at skille sig så meget ud. Vi kan virkelig ikke gemme os noget sted, og vi falder ikke bare i med mængden. Sådan må afrikanere og andre mørke også have det i f.eks. Danmark.
I familien og på børnehjemmet joker de med, at alle de hvide har lommerne fulde af penge. Og det kan man jo godt forstå, når man sammenligner f.eks. den kenyanske løn mod den danske løn. Jeg tror slet ikke, at de ville vide, hvad de skulle bruge så mange penge på hernede. Men vi forklarer dem også, at jo, vi har mange penge i forhold til dem, men i vores samfund er tingene også bare dyrere: maden, husleje, skat osv. så i det store hele er vi altså ikke rige studerende. Ingen tvivl om, at vi hver især har flere ressourcer at gøre godt med, vi har en sikkerhed fra staten, og dermed er vi bedre stillet. Men jeg synes, at det er relevant, at de kender nuancerne i forskellene og forstår, at der ikke gror penge på træerne i Europa.

Læs forrige opdateringer HER og HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *