Hjemmelavet pizza – opskrift på pizzadej og tomatsauce

I går stod menuen på hjemmelavet pizza til aftensmad. Jeg er ikke den helt store pizzaspiser med mindre, at de er hjemmelavede, eller bagt med i stenovn og fyldt med god smag og friske råvarer. Så ELSKER jeg pizza!

Ikke nok med at de smager bedre, så er de forholdsvis enkle og hurtige at lave selv. Selvfølgelig tager det lidt ekstra tid i køkkenet at forberede dej og sauce, men det kan til gengæld også smages. Så hvis man, som mig, alligevel hygger sig med at tulle lidt rundt i køkkenet, kan man altså snildt kaste sig ud i både det ene og det andet (eller f.eks. kun hjemmelavet dej, og så købe sig til en – også fortrinlig – tomatsauce) uden de store kvaler. Det er ganske nemt – især når man kan det. Sådan er det jo med det meste 😉

Mine pizzaer blev begge toppet med tomatsauce og ost, og så lavede jeg en vegetarudgave og en med kødsovs.
Vegetarpizzaen var egentlig bare squash, aubergine og peberfrugt i tynde skiver. Det ville være ekstra lækkert at drisle lidt chiliolie udover lige inden, den skal serveres. Det vil jeg prøve næste gang.
Kødet blev stegt på panden i lidt chiliolie sammen med majs og drysset med paprika, for at give den et spicy tvist. Ovenpå lagde jeg squash og peberfrugt.
Begge pizzaer blev drysset med frisk basilikum.
Og det var altså rent tilfælde, at den ene kom ud som en hjertepizza, men det smagte den nu bare bedre af ♥️

Pssst: I aften står menuen på restepizzaer og salat, inden vi skal hygge i sofaen med dem her, te og hyggesnak. Glædelig store hvededag!

I får lige opskriften på pizzadej og tomatsauce, som egentlig er en viderudvikling både af min pizzadej til grill og verdens bedste tomatsauce (så kan man jo selv vurdere, om den skal overtage titlen som verdens bedste 😉).

Pizzadej, 2 store pizzaer, nok til 3-4 pers.

25 g gær
2,5 dl vand
1 spsk olie
150 g fuldkornsdurum

200 g tipo 00
1 tsk salt
1 nip sukker

Opløs gæren i vand og olie. Bland fuldkornsdurum, tipo 00, salt og sukker og hæld det i gærblandingen. Kør dejen på røremaskine eller ælt den grundigt i hånden – ca. 10 minutter. Lad dejen hæve overdækket på køkkenbordet i 1,5 time.
Varm ovnen til højeste temperatur (min ovn kan varme 275 grader) varmluft, og læg gerne en pizzasten ind, så den kan varmes med. (Beregn ekstra opvarmningstid, hvis pizzastenen benyttes).
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, del den i to og rul dem til tynde pizzaer. Fordel tomatsauce, ost og et tyndt lag fyld på pizzadejen. Hvis der lægges for meget fyld på pizzaerne, vil det væde bunden, og den vil ikke blive sprød i ovnen. 
Bag pizzaerne én ad gangen i 10-12 minutter til kanten er sprød, men inden fyldet bliver sort. Det er går lynhurtigt, så vær opmærksom.
Lad pizzaerne køle lidt på en rist, inden de skæres ud og nydes.

Tomatsauce, nok til 2 store pizzaer

1/2 spsk olivenolie (jeg brugte olivenolie med citron)
4 mellemstørrelse blommetomater
2 fed hvidløg
1 løg
1 lille ds koncentreret tomatpurè
2 spsk hvidvinseddike
1/4 tsk sukker
1/2 tsk salt
50g soltørrede tomater
1 håndfuld friske basilikumblade

Snit de friske tomater, hvidløg og løg groft. Svits grønstagerne kort i lidt olie i en gryde. Tilføj tomatpuré, hvidvinseddike, sukker, salt, hakkede, soltørrede tomater og basilikum. Lad blandingen simre i minimum 10 minutter, men jo længere jo bedre. 
Blend blandingen, og lad den samle sig et par minutter, inden den smøres på pizzadejen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *