Gammeldags fastelavnsboller med nougat og creme

Fastelavnsboller med nougat og cremePå søndag er det fastelavn, og for mig er dén dag lig med fastelavnsboller. Det der med at slå katten af tønden, klæde sig ud og vifte med fastelavnsris, det er jeg nok blevet lidt for gammel til. Men fastelavnsbollerne derimod: Dem bliver man ALDRIG for gammel til!

I år har jeg for første gang – på forskud – prøvesmagt forskellige købe-fastelavsboller (kun fra anerkendte bagere vel at mærke. Herunder indgår ikke Føtex-bageren, fryseboksens boller i Kvickly og andre falske fastelavnsboller..) De har alle smagt fortrindeligt, men intet slår en hjemmebagt fastelavnsbolle. En hjemmebagt bolle i det hele taget.

Jeg vil hellere bage egne boller med fyld, end jeg vil købe wienerbrødsfastelavsboller (I ved, dem der smuldrer i flager, når man tager en bid), men det er jo en smagssag.
Hvilke fastelavnsboller kan I bedst lide?

Fastelavnsboller med nougat og cremeHer får I i hvert fald min yndlingsopskrift, som jeg vender tilbage til år efter år.
Opskriften er fra Varm på brød, Lun på boller af Rikke Holm

Fastelavnsboller med nougat og creme, ca. 24 stk.

Bollerne:
500 g hvedemel
50 g gær
2 dl mælk
150 g blødt smør
2 æg
50 g sukker
1 tsk salt
1 æg til pensling

Creme:
1 spsk maizena udrørt i vand
1 tsk vanillesukker
1 æg
2 1/2 dl mælk

Nougat
Evt. syltetøj

Rør maizena ud i vandet, og tilsæt vanillesukker og æg. Bring mælken i kog i en gryde, hæld mælken over æggeblandingen, og hæld hele balladen tilbage i gryden. Bring cremen i kog og lad den derefter køle af. Det gør ikke noget, at cremen stadig er lidt lun, når den smøres på bollerne. 

Rør gæren ud i den lune mælk og tilsæt resten af dejens ingredienser. Ælt dejen godt og lad den herefter hæve 30 min. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud i en halv cm tykkelse. Skær dejen i firkanter af 8×8 cm (ca. 24 stk). Læg en skive nougat på hver firkant, og top med cremen. Fold hjørnerne ind og tryk dem omhyggeligt sammen, så der ikke er nogle revner. (Ellers vil al det lækre fyld ende på bagepladen i stedet for inde i bollen) Læg bollerne med samlingen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lad dem efterhæve 30 min.
Pensl bollerne med ægget og bag dem i en almindelig ovn ved 210 grader i 12 min indtil de er let gyldne.

Afkøl bollerne på en rist og pynt dem herefter med glasur, slik, frugt, flødeskum eller … Det er fantasien, der sætter grænser, og til fastelavn skal det være ekstra festligt!

Fastelavnsboller med nougat og cremeFastelavnsboller med nougat og cremeTip: Hvis man ønsker en “åben” bolle med syltetøj eller creme synligt, forståes, laves en fordybning (gerne med et lille hul i dejen) i bollen, efter den er blevet sat med lukningen nedad på bagepladen og har efterhævet. Hullet kan fyldes med syltetøj eller creme inden de bages. Hvis man fylder hullet med nougat eller chokolade, skal det gøres umiddelbart efter bagningen, da det ellers vil brænde på.

Glædelig fastelavn!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *