Æble-kanelkringle

Æble-kanelkringleEfterår er æbletid og i mine forældres have står to store æbletræer og strutter med de fineste dybrøde æbler. Jeg får et lille æblelager med hjem, hver gang jeg kommer på besøg, og denne formiddag blev nogle af dem nydt i en æble-kanelkringle.

Dejen er faktisk den samme, som i mine ynglingskanelsnegle, men fyldet har jeg æbliseret. Kombinationen smager himmelsk!

Dampende varm te i koppen, sød venindesnak og lun æble-kanelkringle friskbagt fra ovnen. Så kan formiddagen vist ikke blive meget hyggeligere.     Æble-kanelkringle   Æble-kanelkringleÆble-kanelkringle, 6 pers.

100 g æble
1 spsk vand
0,5 vanillestang eller 1 knsp vanillepulver

2 dl kold mælk
25 g gær
1 æg
375 g hvedemel
55 g sukker
6 g salt
4 g stødt kardemomme
55 g smør

100 g smør
40 g sukker
40 g brun farin
1,5 spsk kanel

Befri æblerne for kernehus og skær dem i tern. Kog dem i en gryde sammen med vand og vanille i ca. 15 min. Æblerne skal være møre, så de kan moses med en ske. Lad æblemosen køle af.

Opløs gær i den kolde mælk i en bageskål. Hæld æg, hvedemel, sukker, salt og kardemomme ned i gærmælken og kør dejen 10 min på en røremaskine. Tilføj herefter koldt smør i tern og kør dejen yderligere 15 min på maskinen. Dejen virker utrolig fedtet, men det skal den.
Lad dejen hæve lunt i 0,5 time.

Pisk smør, sukker, farin, kanel og æblemos sammen til remoncen.

Hæld nu dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et rektangel med en tykkelse på ca. 0,5 cm. Smør remoncen ud på dejen jævnt fordelt.
Rul dejen til en snegl, flyt den nænsomt over på en bageplade beklædt med bagepapir og læg sneglen i en ring, hvor enderne foldes ind i hinanden. Klip lodrette snit ned i sneglen med ca. 3 cm afstand hele vejen rundt. Vip de klippede snit skiftevis til den ene eller den anden side. 
Lad kringlen efterhæve 1 time.

Pensl kringlen med et sammenpisket æg og bag den i ovnen ved 180 grader i 30 min indtil den er gylden.
Kringlen er både skøn lun eller kold – også dagen efter. Hvis den mod forventning ikke bliver spist, kan den snildt komme i fryseren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *