♡ 6. Farmors vanillekranse ♡

Farmors vanillekranseSøndagens – og 2. advents – bageprojekt er en repost fra sidste år. Sommetider er det gode gamle altså bare bedst.
Dette er én af min families faste traditioner år efter år efter år…

Ingen jul uden vanillekranse! Og herhjemme er det ikke hvilke som helst vanillekranse; det er nemlig altid farmors verdens bedste vanillekranse. Jeg har endnu ikke smagt bedre eller set finere.
Da min farmor forlod os, overtog vi småkagebagningen, og hvert år har vi i min familie tradition for at mødes en weekend i november og bage småkager til julen. Det bliver noget af et bjerg, skulle jeg hilse at sige.

Vi kører dejen gennem en kødhakker med stjernetyl, så de får den fine struktur. Herefter snor vi dejen rundt om fingeren og prøver at lave dem så runde som muligt. Charmen er, at ikke alle bliver ens. De er lavet på samlebånd med kærlighed.Farmors vanillekranseDa min farmor var helt ung, arbejdede hun på en småkagefabrik, hvor hun sad og snoede vanillekransedej rundt om fingeren. Det gjorde hun i mange, år indtil hun blev hjemmegående husmor.

Jep, dengang var de fabriksproducerede småkager skam også lavet med kærlighed. Min farmor kunne bare det dér, og der var aldrig nogen af os andre, der blev ligeså fingerfærdige mht. den vanillekransedej. Et svuptag og farmors fineste vanillekranse lå på bradepanden klar til ovnen.

Men vi gør hende kunsten efter, vi øver os, og vigtigst af alt mindes vi hende hver eneste gang dejen bliver svunget om fingeren. Kære farmor.

Farmors vanillekranse Farmors vanillekranseFarmors vanillekranse, 2 kagedåser

500 g hvedemel
1knsp hjortetaksalt
375 g margarine
250 g sukker
125 g mandler
1 æg
1 stang vanille, kornene herfra

Tag margarinen ud i god tid, så den når at blive blød.
Smut mandlerne og hak dem meget fint. Det skal være næsten mandelmel. Vi bruger en mandelkværn, der er beregnet til formålet.
Bland alle ingredienserne sammen. Ælt til sidst dejen smidig. Lad den stå på køl i en halv time, så er den nemmere at arbejde med. Kør dejen gennem en kødhakker med den mindste stjernetyl. Form de lange pølser til kranse ved at sno dem rundt om fingeren og trykke enderne lidt sammen. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

Alternativt kan man hælde dejen i en sprøjtepose (helst af stof, da det er en fast dej) med stjernetyl. Sprøjt runde kranse ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Hullet skal være på størrelse med en pegefinger.

Bag vanillekransene i ovnen ved 170 grader i midterste rille ca. 10-15 min. indtil de har fået den ønskede gyldne farve.
Lad dem afkøle helt på en bagerist, og opbevar dem i en lufttæt kagedåse. Vanillekransene kan holde sig hele julen igennem, hvis altså ikke de er spist inden. 

Farmors vanillekranseRigtig god fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *